Gofry bananowe z masłem orzechowym i sosem karmelowym

Przepis, który dziś prezentuję to ostatnimi czasy moje ulubione „comfort food”. Połączenie banana i masła orzechowego sprawdza się nie tylko w chlebku bananowym (przepis na obłędnie pyszny chlebek znajdziecie tutaj), ale także w gofrach <3

Moim ostatnim trickiem jest to, że przygotowuję porcję ciasta, którą przekładam do pudełka i trzymam w lodówce – piekę gofry na bieżąco, a ciasto może postać w lodówce około 2-3 dni. Dzięki temu można mieć świeże gofry na śniadanie, podwieczorek itp.

Gofry bananowe z masłem orzechowym i sosem karmelowym

(porcja na 2-3 osoby)

  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego

Jajko wbić do miski, dodać mleko, olej, masło orzechowe i rozgniecionego banana, wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Na dobrze rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta (po ok. łyżce, by uzyskać bardziej okrągłe gofry jak na zdjęciu). Zamknąć pokrywę i piec gofry, aż będą rumiane – ja piekłam ok. 3 minuty.

Upieczone gofry układać na kratce, żeby lekko ostygły (gdy odłożymy je na talerz zwilgotnieją i zmiękną).

Przed podaniem można polać sosem karmelowym (z tego przepisu) i udekorować np. borówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.