Pudding z tapioki z karmelizowanymi jabłkami

Pudding z tapioki to mój ostatni śniadaniowy hit – robi się go bardzo łatwo, można użyć zarówno zwykłego jak i roślinnego mleka i dodać swoje ulubione owoce – u mnie ostatnio królują jabłka 🙂

Pudding z tapioki z karmelizowanymi jabłkami

(3-4 porcje)

Pudding:

  • ½ szklanki tapioki
  • 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego
  • ½ szklanki mleczka kokosowego (można zastąpić mlekiem)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • opcjonalnie 2 łyżki syropu z agawy lub miodu

Tapiokę zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia. Namoczoną i odsączoną z wody tapiokę przełożyć do garnka, zalać mleczkiem kokosowym i mlekiem, dodać cukier waniliowy. Co chwilę mieszając gotować bez przykrycia przez ok. 20 minut aż tapioka stanie się całkowicie szklista, przezroczysta. Pudding lekko przestudzić, od czasu do czasu mieszając, potem przełożyć do miseczek lub słoików.

Karmelizowane jabłka:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka (np. renety)

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Na patelnię z grubym dnem równomiernie wsypać cukier. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać przez kilka minut aż cukier się rozpuści i stanie się brązowy, można od czasu do czasu poruszać patelnią, wykonując kuliste ruchy. Na gotowy karmel wrzucić jabłka i karmelizować je przez kilka minut, od czasu do czasu ruszając patelnią – nie mieszać łyżką, by owoce się nie rozpadły. Miękkie jabłka przełożyć łyżką na pudding. Można go podawać posypanego dodatkowo podprażonymi migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.