Tarta gruszkowa

Dziwny czas, powrót (?) zimy. Mam teraz więcej czasu na gotowanie, więc wróciłam do kulinarnych eksperymentów. Ostatnio zamarzyło mi się ciasto z miękkimi gruszkami. Tak powstała tarta na kruchym spodzie, z masą jajeczno-budyniową i soczystymi owocami <3

Tarta gruszkowa

(okrągła forma na tartę 28 cm)

Kruche ciasto:

  • 250 g maki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 150 g cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

Karmelizowane gruszki:

  • 3 gruszki
  • 3 łyżki cukru

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić połówki na 4 części. Na patelnię z grubym dnem równomiernie wsypać cukier. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać przez kilka minut aż cukier się rozpuści i stanie się brązowy, można od czasu do czasu poruszać patelnią, wykonując kuliste ruchy. Na gotowy karmel wrzucić gruszki i karmelizować je przez kilka minut, od czasu do czasu ruszając patelnią – nie mieszać łyżką, by owoce się nie rozpadły.

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie (200 g) śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 jajko

W miseczce wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki lub widelcem na gładką masę.

Nagrzać piekarnik do 180°C. Na kruchy spód wyjęty z lodówki wyłożyć gruszki, zalać masą budyniową. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Po ostudzeniu tartę można posypać podprażonymi płatkami migdałowymi i/lub  posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.