Chrupiące ciastka owsiane z czekoladą i żurawiną

Czasami nachodzi mnie ochota na ciastka z dodatkiem czekolady – w tym momencie najszybszym sposobem na tę zachciankę są ciastka owsiane. Dzięki dodatkowi masła i mąki są chrupiące, a czekolada w połączeniu z żurawiną nadają im pyszny smak 🙂

Ciastka owsiane z czekoladą gorzką i żurawiną

(ok. 9-15 sztuk, w zależności od wielkości – ja zrobiłam duże ciastka)

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki płatków migdałowych (lub ziaren słonecznika)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 100 g czekolady gorzkiej

Miękkie masło, cukier puder i aromat waniliowy utrzeć mikserem na jednolitą masę, na końcu dodając jajka. Do masy maślanej dodać mąkę, sól, płatki owsiane, wiórki kokosowe, żurawinę, płatki migdałowe i posiekaną czekoladę i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Dłońmi zwilżonymi wodą formować z ciasta kulki dowolnej wielkości (u mnie porcje z 1 czubatej łyżki) i układać na blaszce, w odstępie 2-3 cm, spłaszczając je lekko dłonią. 

Ciastka piec w temperaturze 180ºC przez około 15-25 minut (w zależności od wielkości, ja piekłam 25 minut), do zarumienienia się ciastek. Wyjąć ciastka z piekarnika, pozostawić na chwilę na blaszce a potem przenieść ciastka za pomocą łopatki do wystudzenia na metalową kratkę. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.