Schab ze śliwką

Kanapki to jeden z moich ulubionych sposobów na śniadanie, przekąskę albo kolację – ostatnio odkryłam jak łatwo można samemu upiec soczysty schab z dodatkiem suszonych śliwek – jest pyszny, polecam! 🙂

Schab ze śliwką

  • 1 kg schabu bez kości
  • ok. 200 g śliwek suszonych
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz, zioła do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu

Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć bok schabu, tworząc kieszonkę na śliwki. Natrzeć schab (kieszonkę również) solą, a potem wymieszanymi wcześniej w misce olejem, pieprzem ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Przyprawiony schab nadziać śliwkami – można otwór zabezpieczyć wykałaczkami.

Przełożyć schab do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wlać bulion.

Schab piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę – w połowie pieczenia można schab polać bulionem, żeby był bardziej soczysty.

Wystudzony schab ze śliwką pokroić w plastry – najlepiej smakuje z dodatkiem chrzanu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.