Sernik na czekoladowym spodzie z kajmakiem

Kremowe serniki to moja miłość od dawna 🙂 Po wielu latach pieczenia ich wiem, że kluczowe jest użycie składników w temperaturze pokojowej i stopniowe studzenie ciasta. Sernik smakuje też najlepiej po około 30 minutach od wyjęcia z lodówki. Polecam połączenie kajmakowej masy i polewy z czekoladowym spodem – pycha! 🙂

Sernik na czekoladowym spodzie z kajmakiem

(okrągła forma 24 cm)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3/4 puszki kajmaku

Polewa:

  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1/4 puszki kajmaku
  • 1 łyżka masła

Spód:

  • 1 opakowanie ciasteczek owsianych w czekoladzie (około 250 g)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 70 g roztopionego masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (położyć papier na spodzie, nałożyć obręcz formy i zamknąć, a odstający papier odciąć).

Ciasteczka, kakao i czekoladę rozdrobnić na piasek (np. w blenderze) i wymieszać z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć spód formy, wyrównać.

Jajka zmiksować w misce z cukrem pudrem. Dodać twaróg, 3/4 puszki masy kajmakowej i proszek budyniowy i ponownie zmiksować (dość krótko, by masa nie stała się zbyt płynna). Przelać masę serową do formy.

Sernik piec około 60-70 minut w temperaturze 180ºC. Sernik studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (zapobiegnie to opadnięciu sernika), po około godzinie można go wyjąć.

W rondelku umieścić śmietankę, masło i masę kajmakową. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, wymieszać na gładką masę (w razie potrzeby przelać przez drobne sitko by pozbyć się grudek – na zdjęciu wersja z polewą robioną na szybko 😉 ).

Po ostudzeniu polać sernik polewą kajmakową. Przed podaniem wstawić sernik na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.