Zupa szparagowo – ziemniaczana

Czyszczenie lodówki to mój ulubiony rytuał – dzięki temu nie marnuję jedzenia i powstają wtedy czasami kulinarne perełki <3 Tak jak dziś, z łodyg szparagów, które zostały po robieniu makaronu ze szparagami i boczkiem, reszty kostki fety, ostatnich ziemniaków, resztki śmietanki i samotnej cebuli powstała pyszna zupa krem, którą zrobię jeszcze nie raz! 🙂

Zupa szparagowo – ziemniaczana

(4 porcje)

  • 1 cebula
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 1/2 l bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • pieprz, sól
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1/3 kostki sera feta (opcjonalnie)

Ziemniaki i cebulę obrać, szparagom odłamać twarde końcówki. Warzywa umyć i pokroić – szparagi na kawałki (można odłożyć główki), a ziemniaki i cebulę w kostkę.

W garnku roztopić masło, wrzucić na nie cebulę, podsmażać chwilę. Dodać szparagi, również chwilę smażyć, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać ziemniaki i zalać warzywa bulionem. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodać śmietankę i ser feta (jeśli używamy).

Zupę zmiksować na krem (u mnie nie do końca zmiksowany, z kawałkami warzyw), dodać główki szparagów (jeśli odłożyliśmy je wcześniej) i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ulubionym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.