Makaron z krewetkami i pesto paprykowym

Od dawna wielką przyjemność sprawia mi wykorzystywanie kuchennych zapasów do końca, bez marnowania jedzenia. Dlatego też zawsze kombinuję, jak wykorzystać wszystkie składniki – nawet lekko zwiędłą paprykę 🙂 Dziś pomysł na makaron z pesto paprykowym – pesto sprawdzi się także jako pasta na kanapki, czy dodatek do innych dań, polecam!

Makaron z krewetkami i pesto paprykowym

(2 porcje)

  • 1 papryka czerwona
  • garść ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • 4 łyżki startego sera Grana Padano lub parmezanu
  • 250 g krewetek
  • 1 łyżka masła
  • ok. 200 – 250 g makaronu spaghetti/ bucatini
  • natka pietruszki

Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, owinąć folią aluminiową, skropić oliwą i oprószyć solą, wstawić na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 30 minut (często piekę paprykę przy okazji pieczenia innych rzeczy i trzymam w lodówce). Po ostudzeniu w folii skórka z papryki będzie łatwo schodziła, ale nie trzeba jej obierać. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać.

W misie malaksera umieścić upieczoną i obraną paprykę, starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, uprażony słonecznik, wlać oliwę i zmiksować na pesto, dodając soli do smaku.

Krewetki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z pesto. Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. Gorący makaron wymieszać z pesto paprykowym i krewetkami. Przed podaniem makaron posypać posiekaną natką pietruszki i ewentualnie dodatkowo startym serem Grana Padano.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.