Barszcz ukraiński

Maj i czerwiec to miesiące, w których wyprawa na targ kończy się kupieniem kilogramów świeżych warzyw i owoców <3 Szparagi, rabarbar, młoda kapusta i marchewka, truskawki, botwinka, ogórki gruntowe i inne wspaniałości. Po ostatnim napadzie na targ powstał barszcz ukraiński, pełen pysznych warzyw. Polecam! 🙂

Barszcz ukraiński

(4 większe lub 6 mniejszych porcji)

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 3 buraki
  • 1/4 średniej młodej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu
  • pęczek koperku
  • śmietana 18 lub 30% do podania

Cebulę, marchewkę, ziemniaki, czosnek i buraki obrać. Cebule posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Warzywa pokroić w kostkę i umieścić w osobnych miseczkach. Do garnka dorzucić pokrojoną marchew i buraki, zalać gorącym bulionem i gotować około 5-7 minut. Potem dodać ziemniaki, kapustę, czosnek i pomidory. Zupę gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać ocet i posiekany koperek. Barszcz podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.