Sernik z czekoladą i truskawkami

Sernik z ganache czekoladowym to chyba moje popisowe ciasto – dlatego robię go tylko na wyjątkowe okazje 🙂 Jako że czerwiec jest miesiącem truskawek, postanowiłam wzbogacić sernik dodatkiem tych owoców. Powiem jedno – połączenie kremowej masy serowej, ciasteczkowego spodu, mocno czekoladowej polewy i soczystych truskawek to niebo w gębie <3

Sernik z czekoladą i truskawkami

(forma 24 cm)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru z wanilią

Spód:

  • 1 opakowanie ciasteczek owsianych w czekoladzie (około 250 g)
  • 50 g masła

Ganache czekoladowy:

  •  200 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • garść truskawek do ozdoby

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – to bardzo ważne, bo pozwoli na uzyskanie płaskiego i równego sernika.

W rondelku podgrzać śmietankę (prawie do wrzenia). W misce umieścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać ją gorącą śmietanką. Odczekać chwilę , po czym wymieszać czekoladę i śmietankę na gładką masę, którą należy odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. W trakcie studzenia polewę dobrze jest mieszać od czasu do czasu.

Masło roztopić w rondelku. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia (położyć papier na spodzie, nałożyć obręcz formy i zamknąć, a odstający papier odciąć), boki formy wysmarować tłuszczem. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepić spód formy.

Do miski wbić jajka, krótko zmiksować, dodać twaróg, cukier, cukier z wanilią i proszek budyniowy i zmiksować na jednolitą masę (dość krótko, by masa nie stała się zbyt płynna). Przelać masę serową na spód z ciasteczek.

Sernik piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Sernik studzić najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (zapobiegnie to opadnięciu sernika), po około godzinie można go wyjąć. Po ostudzeniu polać sernik ostudzonym i gęstym ganache i udekorować truskawkami. Przed podaniem wstawić sernik na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.