Babeczki z borówkami i kruszonką

Czerwiec w pełni. Odwiedzam targ i napawam się bogactwem owoców i warzyw. Kupuję kilogramy zieleniny i słodkich truskawek. Na działce wszystko rośnie jak na drożdżach, zieleń aż kipi.

Piekę ostatnio dużo ciast dla znajomych i gdy zostałam poproszona o upieczenie czegoś na przedszkolną imprezę, od razu postawiłam na babeczki. Połączenie słodkich borówek, wilgotnego ciasta i słodkiej kruszonki to był strzał w dziesiątkę 🙂

Babeczki z borówkami i kruszonką

(12-14 sztuk)

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść borówek

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru

Z masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę, rozcierając składniki palcami.

W misce wymieszać mokre składniki (jajka, śmietanę, olej i sok z cytryny), dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wyłożyć ciasto do wyłożonych papilotkami foremek, ułożyć na wierzchu borówki (po 3-4 sztuki) i posypać babeczki kruszonką. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem można babeczki posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.