Syrop z rabarbaru i czarnego bzu

Na mojej działce rośnie wiele różnych krzaków i roślin, odziedziczonych po poprzednim właścicielu. Jednym z okazów jest krzak czarnego bzu, który pięknie kwitnie w czerwcu, a pod koniec lata dojrzewają na nim piękne ciemnofioletowe owoce. Do tej pory robiłam wyłącznie dżem z owoców czarnego bzu (przepis tutaj), ale w tym roku sąsiadka zachęciła mnie do zrobienia letniego syropu z rabarbaru i kwiatów czarnego bzu. Cóż mogę powiedzieć, jest pyszny! Lekko kwaskowaty, bardzo aromatyczny i słodki. Doskonały dodatek do lemoniad, ale także jako samodzielny napój, po rozcieńczeniu z wodą. Polecam! 🙂

Syrop z rabarbaru i czarnego bzu

(ok. 500 ml)

Składniki:

  • 1/2 kg rabarbaru (4 duże łodygi)
  • 8 kwiatostanów czarnego bzu
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki cukru

Kwiatostany czarnego bzu ułożyć na ręczniku papierowym i odczekać aż wyjdą z nich ewentualne robaczki – kwiatostanów nie należy myć, bo stracą swój aromat.

Z łodyg rabarbaru odciąć końcówki, opłukać i pokroić na części (nie obierać).

W garnku umieścić pokrojony rabarbar i kwiatostany czarnego bzu (odciąć grubsze części łodygi). Dolać wodę, wsypać cukier i zagotować. Syrop gotować około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny i pozostawić do ostygnięcia.

Rozgotowany rabarbar z bzem należy dokładnie odcedzić z soku za pomocą ręcznego sitka o drobnych oczkach, które należy umieścić na misce. Syrop odcedzamy za pomocą łyżki, którą odciskamy sok z pulpy rabarbarowej.

Syrop po odcedzeniu należy przelać do butelki trzymać w lodówce. Świetnie smakuje rozcieńczony wodą lub jako dodatek do letniej lemoniady.

Kwiaty czarnego bzu można pominąć, należy wtedy wlać do rabarbaru nieco mniej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.