Kasza z bobem i suszonymi pomidorami

Ani się obejrzałam a już połowa lipca. Wizyta na tagu to istna uczta dla zmysłów – kupuję truskawki, maliny, młode marchewki, cukinię, pęczki kopru i pietruszki, kalarepę… Ale szczególną sympatią darzę bób, który w rodzinie mojej mamy był warzywem najważniejszym latem. Gotowało się go w wielkich garach i razem z dziadkiem zjadało na kilogramy <3 Dziś bób wykorzystałam w połączeniu z kaszą i suszonymi pomidorami, z dodatkiem chrupiących ziaren słonecznika – szybko, pysznie i zdrowo 🙂

Kasza z bobem i suszonym pomidorami

(3-4 porcje)

  • 1 torebka kaszy (u mnie biała gryczana, może być też gryczana palona, bulgur, jęczmienna lub pęczak
  • 1/2 kg bobu
  • 1/2 pęczku koperku
  • ok. 10 połówek suszonych pomidorów
  • garść ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy (np. z pomidorów suszonych)
  • pieprz, sól do smaku

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Kaszę ugotować wg wskazań na opakowaniu, wystudzić. Bób gotować około 15-20 min w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Koperek posiekać, suszone pomidory pokroić w dużą kostkę. W misce wymieszać kaszę, bób, suszone pomidory, koperek, ziarna słonecznika, dodać oliwę i pieprz i sól do smaku. Przed podaniem można schłodzić w lodówce lub podawać na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.