Placki z batatów

Bardzo lubię placki ziemniaczane, ale latem, gdy ziemniaki są młode, nie nadają się do robienia placków. Postanowiłam więc wypróbować placki z batatów 🙂 Są oczywiście nieco słodsze od klasycznych ziemniaczanych, ale dodatek szczypiorku i papryki wędzonej dodaje im smaku. Świetnie pasuje do nich dodatek jogurtu naturalnego, ale myślę, że z ketchupem też będą smakowały świetnie.

Placki z batatów

2-3 porcje

  • 1 duży batat lub 2 mniejsze
  • 1 garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej
  • 2-3 jajka
  • ok. 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego do podania

Batata obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja używam do tego malaksera z tarką). Wymieszać z jajkami, mąką ziemniaczaną, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Dobrze jest usmażyć na próbę jednego placka, by sprawdzić, czy masa jest wystarczająco słona i nie rozpada się podczas smażenia, można ewentualnie dodać mąki, jeśli masa jest za rzadka. Usmażyć placki z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podawać z jogurtem naturalnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.