Ciasto ucierane z agrestem i brzoskwiniami

Lato nieodmiennie kojarzy i się z maślanym ciastem z sezonowymi owocami i kruszonką. Dodaję do niego różne owoce – tym razem mój wybór padł na brzoskwinie (które kilka dni dojrzewały w domu) i czerwony agrest, prosto z mojej działki <3 Ciasto w sam raz na weekend, czy też letnie spotkania – a do tego proste i szybkie w przygotowaniu 🙂

Ciasto ucierane z agrestem i brzoskwiniami

(okrągła forma 24 cm lub prostokątna 36 x 24 cm )

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 6 brzoskwiń
  • garść agrestu

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Masło posiekać i rozcierając w palcach połączyć szybko z masłem i mąką, do powstania kruszonki.

Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę, usuwając pestki. Agrest pozbawić ogonków. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, ciągle miksując. Na końcu dodać mąkę, budyń w proszku i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować (gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać odrobinę mleka). Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia), wylać masę, na której poukładać owoce, lekko dociskając. Na koniec posypać ciasto kruszonką. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 55-60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.